Tidningar


Media är en viktig del i projektet, på detta sätt kan vi synas, visa att vi är seriösa och försöka få med sponsorer i reportage i tidningar. Vi har varit med i VF, Karlstad tidningen och NWT. Förhoppningsvis vill de följa upp projektet med ett slutreportage längre fram. Tack för er hjälp!

Här kommer två utdrag ur tidningarna, de är även länkade. Se Länkar till höger.1 mars 2009 var vi äntligen med i NWT! Vi blev intervjuade onsdagen den 18 februari.


De fyra tjejer på Älvkullegymnasiet har valt ett engagerande projektarbete - att först samla in prylar till en hjälporganisation och sedan själva åka till ett barnhem i Marocko och lämna över dem. Från vänster: Erica Ericsson, Camilla Larsson och Miranda Göransson  Fattas på bilden gör Elin Christensen som är på Thailandssemester.


"Nu fattas det bara en diskmaskin"
KARLSTAD: Åker till barnhem i Marocko som skolprojekt

Pingisbord, studsmatta, bollar, kläder, skor, sjukhussängar och en tvättmaskin. Det är en del av allt som fyra gymnasietjejer samlat in till sitt projektarbete. Den 9 maj åker de till Marocko och lämnar över det till ett barnhem.  De fyra tjejer på Älvkullegymnasiet har valt ett engagerande projektarbete - att först samla in prylar till en hjälporganisation och sedan själva åka till ett barnhem i Marocko och lämna över dem.
Camilla Larsson, Erica Ericsson, Miranda Göransson och Elin Christensen som går tredje året på Teknikprogrammet på Älvkullegymnasiet valde sitt projektarbete med hjärtat.

- Vi ville göra något utomlands och något som kunde hjälpa andra på något sätt. Vi tittade på olika hjälporganisationer och kom i kontakt med Karavanen i Forshaga, säger Camilla.

Det var så det började, i slutet av augusti förra året. Tjejerna kontaktade organisationen och påbörjade arbetet med att samla in leksaker, kläder, skor, skolmaterial och sjukmaterial för att skicka till ett barnhem för pojkar i åldern 6-18 år i den lilla staden Sidi Ifni i sydvästra Marocko.

Tanken var att själva åka dit och personligen lämna över allt de samlat in. De gjorde en budget och började jakten på sponsorer för att klara av att kostnaderna.

- Det kostar 37 000 kronor för oss fyra och vi har fått in ungefär hälften. Ett litet bakslag blev det när vi upptäckte att vaccinet kostade 8 000 att ta! säger Miranda.

I mitten av mars går en container ner till barnhemmet med alla grejer och själva åker tjejerna tillsammans med fem medarbetare i Karavanen den 9 april.

- Då har vi varit med hela vägen och det ska bli fantastiskt att kunna dela ut allt det här till barnen. Tänk att då se dem med bollarna eller på studsmattan. Det här har blivit mer än ett skolarbete - det är något vi brinner för, säger Erica.

- Det ska också bli spännande att komma till en ny kultur. Ingen av oss har varit i Afrika förut och vi kommer att få många personliga upplevelser, säger Camilla.

Om man vill hjälpa tjejerna och samtidigt passa på att rensa ur garderoben går det att lämna grejer till dem fram till den 1 mars. Kontakta dem gör man på projektmarocko@hotmail.com

- Vi har hört att de behöver lakan, handdukar och tvättmedel. Men vi tar emot både stort och smått. En diskmaskin vore kanske bra! säger Miranda.

När de är hemma efter en vecka kommer de att ha en utställning med bilder och video både på Ungdomens Hus och på skolan.
Anna Sims anna.sims@nwt.se 054-19 97 08Den 4 December 2008 var vi med i ett reportage i VF! Vi blev intervjuad dagen innan.

Från skolan till Marocko


 
Elin Christensen, Erica Ericsson, Camilla Larsson och Miranda Göranson på Älvkullegymnasiet i Karlstad håller just nu på med sitt projektarbete som förhoppningsvis ska ta dem till Marocko.
- Vi har tänkt åka dit med en organisation och besöka ett barnhem, berättar Elin Christensen.

Idén fick tjejerna då de alla är nyfikna på hur det är att arbeta i en frivilligorganisation.
- Vi vill göra något som gör skillnad. Även om det är något litet så blir det en stor grej för oss och dem vi gör det för, säger Camilla Larsson.
Syftet med projektarbetet är prova på volontär­arbete och att sedan sprida de nya kunskaperna till andra genom bland annat en utställning på Ungdomens hus Uno.
- Vi ska också filma allt vi gör och visa filmen på olika ställen, säger Miranda Göransson.
Tjejernas entusiasm är inget att ta fel på och de tvekar inte inför uppgiften de står inför.
- Jag tror att vi kommer att växa som människor av det är och att vi kommer att få en annan syn på livet. Vi lägger ner oss otroligt mycket och är övertygade om att vi kan genomföra det, säger Elin Christensen och berättar att de redan har stött på motgångar.
- I början visste vi inte var vi skulle vända oss. Vi ringde runt till massor av organisationer innan vi hittade en som passade, säger hon.
Den organisation som tjejerna har valt att åka med heter Karavanen och har sitt högsäte i Forshaga.
- Det känns jättebra att det är en organisation som vi kan komma nära och ha kontakt med hela vägen. Arbetet handlar ju inte bara om resan, säger Miranda Göransson.
Det uppdrag som tjejerna nu står inför är att hjälpa organisationen att samla in saker till ett antal containrar som i vår ska skickas till Marocko.
- Vi ska försöka få in allt från leksaker och kläder till större grejer som diskmaskin och tvättmaskin till barnhemmet, säger Erica Ericsson.
Tjejerna söker också sponsorer för att kunna finansiera sin egen resa.
- Vi tror att vi behöver ungefär 40 000 för att kunna täcka resa, boende och mat under två veckor. Om det blir några pengar över skänker vi självklart dem till Karavanen, säger Camilla Larsson.

· Vad ska ni göra under vistelsen i Marocko?
- Vi ska hjälpa organisationen att dela ut sakerna från containern och försöka vara till så mycket nytta som möjligt. Ett av våra krav var att vi ska få hjälpa till och arbeta där nere, säger Camilla Larsson.Den 12 februari 2009 publicerar Karlstad Tidningen ett reportage om oss! Vi blev intervjuade den 10 februari. Denna hittar vi dock inte i internet format.. Men det var även det väldigt fint skrivet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0